Jak podkreśliła Ela, nasza Prezes, to już ósma wspólna Wigilia w historii UTW. Niektórzy twierdzą, że najlepiej widać kondycję rodziny przy wigilijnym stole . Łomiankowska, uniwersytecka brać ma się dobrze, nieźle się trzymamy, ładnie wyglądamy i nie brakuje nam tematów do rozmów. Tylko z frekwencją jest trochę gorzej, no cóż, widać nie można mieć wszystkiego. Za to, zawitał do nas z życzeniami nowy Dyrektor Centrum Kultury, Pan Janusz Zawadzki. Po przełamaniu się opłatkiem przyszedł czas na degustację przygotowanych w domu potraw i jak nakazuje tradycja, trzeba było wszystkiego spróbować. Uff..., czy ktoś dał radę?
Na początek poszły ciepłe, przysmażone pierożki, a potem cała masa zimnych przekąsek: śledzie w kilku odsłonach, paszteciki, sałatki, filety rybne na słodko-kwaśno ( filety ugotowane w wodzie z dodatkiem octu, dressing z podsmażonej cebuli plus ostry keczup, rodzynki, sól, cytryna i cynamon), tarta ze szpinakiem i serem oraz inne pyszności.
Roladki
Naleśniki posmarować białym serkiem np. typu Filadelfia z dodatkiem koperku, czosnku i soli, a następnie ułożyć plastry łososia, zwinąć i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić i udekorować.
Na deser nie zabrakło pysznych ciast; sernika ( mniam, mniam), tiramisu ( palce lizać ), murzynka ( pychotka ) , ciasta marchewkowego ( rewelacja), chrupiących ciasteczek owsianych, czekoladek i owoców.
Kto miał jeszcze siłę śpiewał kolędy, przy pełnych brzuchach przepony słabo pracowały i "nie rozwinęliśmy skrzydeł", ale po góralsku musiało być! Hej!
Na początek poszły ciepłe, przysmażone pierożki, a potem cała masa zimnych przekąsek: śledzie w kilku odsłonach, paszteciki, sałatki, filety rybne na słodko-kwaśno ( filety ugotowane w wodzie z dodatkiem octu, dressing z podsmażonej cebuli plus ostry keczup, rodzynki, sól, cytryna i cynamon), tarta ze szpinakiem i serem oraz inne pyszności.
Sałatka;zblanszowane pieczarki i por, czerwona fasola, orzechy. |
Naleśniki posmarować białym serkiem np. typu Filadelfia z dodatkiem koperku, czosnku i soli, a następnie ułożyć plastry łososia, zwinąć i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić i udekorować.
Na deser nie zabrakło pysznych ciast; sernika ( mniam, mniam), tiramisu ( palce lizać ), murzynka ( pychotka ) , ciasta marchewkowego ( rewelacja), chrupiących ciasteczek owsianych, czekoladek i owoców.
Kto miał jeszcze siłę śpiewał kolędy, przy pełnych brzuchach przepony słabo pracowały i "nie rozwinęliśmy skrzydeł", ale po góralsku musiało być! Hej!
Etykiety:
Aktualności,
Przepisy kulinarne
Blog Archive
Etykiety
- 10 lat UTW (3)
- 5 lat UTW (1)
- Aktualności (271)
- Aktywność fizyczna (11)
- BIULETYNY (9)
- Brydż (3)
- Dyskusyjny klub książki (30)
- Klub Podróżnika (6)
- Nasza Galeria (8)
- Nasze refleksje (2)
- Poranki filmowe (181)
- Przepisy kulinarne (19)
- Sprawy organizacyjne (21)
- Teatr (7)
- Turystyka (70)
- Uśmiechnij się (7)
- Warsztaty twórcze (49)
- Wykład (15)
- Zdjęcia (27)