Zasady zdrowej diety

1) Czego unikać :
- warzyw pakowanych w opakowania foliowe oraz plastikowe
- mięsa bez wyraźnej informacji o nie zawieraniu antybiotyków/hormonów oraz gmo
- produktów wędzonych, solonych, silnie spieczonych, zawierających konserwanty
- produktów przetworzonych jak np. pasztetów, wędlin, konserw, mielonek
- ryb z hodowli przemysłowych
- soli ( zastępujemy białą sól solą kłodawska , himalajską )
- cukru, słodzików / ksylitol, stewia mniejsze zło ale nie za dużo
- pszenicy !!
- nabiału krowiego pasteryzowanego
- napoi kolorowych, lemoniad
- kawy ( dopuszczalna jedna, nie espresso, bez cukru i mleka, nie spożywać na czczo ), czarnej herbaty
- nadmiaru owoców
- chleba ( dozwolone dwie kromki ciemnego na zakwasie )
- alkoholu ( dozwolone małe ilości )
- kukurydzy, sera żółtego


2 ) Spożywanie posiłków:
- bardzo ważną zasadą jest aby każdy kęs przeżuć minimum 32 razy
- nie popijać w trakcie
- skończyć spożywania płynów 15 min przed , pić 30 min po posiłku
- posiłki jeść w spokoju, w pozycji wyprostowanej
- ilość posiłków ustalamy sami . jedz wtedy kiedy czujesz głód
- ostatni posiłek 2 – 3 godz przed snem

3 ) Spożywanie płynów:
- nie pić zimnej wody
- spożywać wodę o niskiej zawartości sodu np. Primavera
- pić wodę małymi łykami, najlepiej przez słomkę
- do wody można dodać plastry cytryny, limonki, miętę
- czystej wody spożywać nie mniej jak 30 ml na 1 kg masy ciała
- jeśli mocz jest zbyt ciemno żółty, to oznacza zbyt małe ilości wypijanej wody
- najlepsza woda ze szklanych butelek, filtrów

4 ) Przyprawy:
- używać ziół i przypraw nie zawierających soli oraz innych dodatków o niezrozumiałym pochodzeniu
- nie nadużywać ostrych przypraw
- polecane przyprawy z firmy DARY NATURY

5 ) Warzywa:
- powinny stanowić większą część każdego posiłku
- wybierać warzywa sezonowe – są najbardziej wartościowe
- warzywa mogą być surowe, gotowane lub przygotowane na parze
- jeśli są odczuwalne problemy z trawieniem ( wzdęcia ) ograniczyć należy surowe warzywa
- podczas posiłku najpierw zjadamy warzywa a następnie resztę pokarmu
- należy spożywać jak najwięcej zielonych warzyw
- warzywa można spożywać w formie zielonych koktajli
- spożywać zupy oraz kremy warzywne
- spożywać kiszonki, sok z kiszonek ( nie kwaszonki ) 30 min przed posiłkiem

6 ) Oleje:
- zalecane: olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej macadamia, olej konopny, olej z czarnuszki, olej lniany
- nie używać olejów roślinnych do smażenia. Wyjątek stanowi olej kokosowy. Olej rzepakowy, ryżowy oraz oliwa z oliwek tylko do krótkiej obróbki cieplej
- kupować olej pakowany w butelki szklane, małe, ciemne
- nie wystawiać na słońce
- dobry dodatek do warzyw/koktajli warzywnych

7 ) Przygotowanie jedzenia:
Smażenie:
- należy unikać tej obróbki posiłków
- jeśli jednak smażymy to używamy: masła klarowanego, oleju kokosowego, smalec. Olej rzepakowy, ryżowy oraz oliwa z oliwek tylko do krótkiej obróbki cieplej

Pieczenie:
- stosować rękawy do pieczenia
Gotowanie, parowanie:
- najlepsze sposoby przygotowania posiłku

8 ) Jajka:
- max dziennie zjadamy 2 duże lub 3 małe jajka
- na miękko, pół twardo
- podsmażane max 3 min

9 ) Owoce
- jeść sezonowe
- jako oddzielny posiłek
- nie przejadać się
- jako dodatek do koktajli warzywnych
- do porannej owsianki pieczone w piecu
- jabłka spożywać cały rok

10 ) Owsianka
- namoczona na noc, rano podgotowana, bez mleka krowiego /jogurtów
- dodatki: cynamon, orzechy, owoce, żółtko jaja, mała ilość mleka roślinnego, mała łyżeczka miodu

11 ) Zupy
- powinny stanowić minimum 1 posiłek w ciągu dnia
- zupy na mięsie, kościach, warzywne
- bez dodatków soli, śmietany, zasmażek
- mięso niewiadomego pochodzenia najpierw obgotować 2-3 razy

12 ) Łączenie jedzenia
- dwa rodzaje białka np. ryba + warzywa strączkowe - złe
- mięso + owoce – złe
- ziemniaki + mięso – złe
- warzywa + mięso/ryba – dobre
- chleb + wędliny – złe
- strączki + warzywa – dobre
- warzywa + mięso/ryba+ kasza/ryż - tak ale kiedy warzywa zostaną zjedzone jako pierwsze , potem kasza/ryż, na końcu mięso/ryba

13 ) Ph jedzenia
- kwasowe pokarmy nie powinno przekraczać 20% dziennych posiłków
Produkty najbardziej zakwaszające:
- słodziki, cukier
- Ser żółty, twaróg, lody, jogurt, ser sojowy, ser kozi, mleko pasteryzowane, serwatka, kazeina, budyń
- Papierosy, stres , leki, drożdże
- Pistacja, orzech arachidowy, orzech nerkowca, ziemne
- Owoce morza, ryby hodowlane, wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, jaja, mięso z narządów zwierząt
( mięso – dotyczy hodowli przemysłowych )
- Jęczmień, kukurydza, żyto, otręby owsiane
- Suszone owoce, marynowane owoce
- Alkohol, słodzony sok owocowy, piwo, herbata, wino, kawa
- Musztarda, ocet, syrop ryżowy, sos sojowy, glutaminian sodu, dżem, galaretka, drożdże, słód, kakao

14 ) Zakwaszanie żołądka/ trawienie białek
- spożywać kiszonki, ocet jabłkowy własnej produkcji
Przygotuj własny sok z kapusty. Pij codziennie pół szklaneczki , 30 min przed posiłkiem ( śniadanie , obiad ). Przepis 0,5 kg białej kapusty , ¾ litra wody ze studni/destylowanej, dobrej źródlanej ( opakowanej w szklanką butelkę ). Wszystko zmiksuj , wklej do słoika, szczelnie przykryj i zostaw na szafce przez 3 dni. Po tym czasie odcedź.

15 ) Sen
- zasypianie ułatwia całkowita ciemność w sypialni
- przed snem przyjmij dobrej jakości magnez
- chodź spać przed 23
- przed snem oraz zaraz po wstaniu wypić szklankę ciepłej wody

16 ) Nie zapominaj o regularnych ćwiczeniach. Wystarczy 20 min dziennie. Rozciągaj się. Korzystaj jak najczęściej ze świeżego powietrza. Oddychaj głęboko. Przytulaj się do drzew.

17 ) Suplementy
Podstawa zdrowia:
- witaminy z grupy B – energia , neuroprzekaźniki
- antyoksydanty – C, A, Selen, Cynk , E, Q10, bioflawonoidy – odporność
- Omega 3 + Koenzym q10 – serce, wątroba, krążenia
- minerały – kości
- wit D3 – układ nerwowy, odporność

Jeśli jesteś zainteresowany poradą na temat jakich suplementów używać proszę o kontakt.
501 012 926

Paweł Widuliński