Zasady
zdrowej diety
1) Czego unikać :
- warzyw pakowanych w
opakowania foliowe oraz plastikowe
- mięsa bez wyraźnej
informacji o nie zawieraniu antybiotyków/hormonów oraz gmo
- produktów wędzonych,
solonych, silnie spieczonych, zawierających konserwanty
- produktów
przetworzonych jak np. pasztetów, wędlin, konserw, mielonek
- ryb z hodowli
przemysłowych
- soli ( zastępujemy
białą sól solą kłodawska , himalajską )
- cukru, słodzików /
ksylitol, stewia mniejsze zło ale nie za dużo
- pszenicy !!
- nabiału krowiego
pasteryzowanego
- napoi kolorowych,
lemoniad
- kawy ( dopuszczalna
jedna, nie espresso, bez cukru i mleka, nie spożywać na czczo ),
czarnej herbaty
- nadmiaru owoców
- chleba ( dozwolone dwie
kromki ciemnego na zakwasie )
- alkoholu ( dozwolone
małe ilości )
- kukurydzy, sera żółtego
2 ) Spożywanie
posiłków:
- bardzo ważną zasadą
jest aby każdy kęs przeżuć minimum 32 razy
- nie popijać w trakcie
- skończyć spożywania
płynów 15 min przed , pić 30 min po posiłku
- posiłki jeść w
spokoju, w pozycji wyprostowanej
- ilość posiłków
ustalamy sami . jedz wtedy kiedy czujesz głód
- ostatni posiłek 2 – 3
godz przed snem
3 ) Spożywanie płynów:
- nie pić zimnej wody
- spożywać wodę o
niskiej zawartości sodu np. Primavera
- pić wodę małymi
łykami, najlepiej przez słomkę
- do wody można dodać
plastry cytryny, limonki, miętę
- czystej wody spożywać
nie mniej jak 30 ml na 1 kg masy ciała
- jeśli mocz jest zbyt
ciemno żółty, to oznacza zbyt małe ilości wypijanej wody
- najlepsza woda ze
szklanych butelek, filtrów
4 ) Przyprawy:
- używać ziół i
przypraw nie zawierających soli oraz innych dodatków o
niezrozumiałym pochodzeniu
- nie nadużywać ostrych
przypraw
- polecane przyprawy z
firmy DARY NATURY
5 ) Warzywa:
- powinny stanowić
większą część każdego posiłku
- wybierać warzywa
sezonowe – są najbardziej wartościowe
- warzywa mogą być
surowe, gotowane lub przygotowane na parze
- jeśli są odczuwalne
problemy z trawieniem ( wzdęcia ) ograniczyć należy surowe warzywa
- podczas posiłku
najpierw zjadamy warzywa a następnie resztę pokarmu
- należy spożywać jak
najwięcej zielonych warzyw
- warzywa można spożywać
w formie zielonych koktajli
- spożywać zupy oraz
kremy warzywne
- spożywać kiszonki, sok
z kiszonek ( nie kwaszonki ) 30 min przed posiłkiem
6 ) Oleje:
- zalecane: olej kokosowy,
oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej macadamia, olej konopny, olej z
czarnuszki, olej lniany
- nie używać olejów
roślinnych do smażenia. Wyjątek stanowi olej kokosowy. Olej
rzepakowy, ryżowy oraz oliwa z oliwek tylko do krótkiej obróbki
cieplej
- kupować olej pakowany w
butelki szklane, małe, ciemne
- nie wystawiać na słońce
- dobry dodatek do
warzyw/koktajli warzywnych
7 ) Przygotowanie
jedzenia:
Smażenie:
- należy unikać tej
obróbki posiłków
- jeśli jednak smażymy
to używamy: masła klarowanego, oleju kokosowego, smalec. Olej
rzepakowy, ryżowy oraz oliwa z oliwek tylko do krótkiej obróbki
cieplej
Pieczenie:
- stosować rękawy do
pieczenia
Gotowanie, parowanie:
- najlepsze sposoby
przygotowania posiłku
8 ) Jajka:
- max dziennie zjadamy 2
duże lub 3 małe jajka
- na miękko, pół twardo
- podsmażane max 3 min
9 ) Owoce
- jeść sezonowe
- jako oddzielny posiłek
- nie przejadać się
- jako dodatek do koktajli
warzywnych
- do porannej owsianki
pieczone w piecu
- jabłka spożywać cały
rok
10 ) Owsianka
- namoczona na noc, rano
podgotowana, bez mleka krowiego /jogurtów
- dodatki: cynamon,
orzechy, owoce, żółtko jaja, mała ilość mleka roślinnego, mała
łyżeczka miodu
11 ) Zupy
- powinny stanowić
minimum 1 posiłek w ciągu dnia
- zupy na mięsie,
kościach, warzywne
- bez dodatków soli,
śmietany, zasmażek
- mięso niewiadomego
pochodzenia najpierw obgotować 2-3 razy
12 ) Łączenie
jedzenia
- dwa rodzaje białka np.
ryba + warzywa strączkowe - złe
- mięso + owoce – złe
- ziemniaki + mięso –
złe
- warzywa + mięso/ryba –
dobre
- chleb + wędliny – złe
- strączki + warzywa –
dobre
- warzywa + mięso/ryba+
kasza/ryż - tak ale kiedy warzywa zostaną zjedzone jako pierwsze ,
potem kasza/ryż, na końcu mięso/ryba
13 ) Ph jedzenia
- kwasowe pokarmy nie
powinno przekraczać 20% dziennych posiłków
Produkty najbardziej
zakwaszające:
- słodziki, cukier
- Ser żółty, twaróg,
lody, jogurt, ser sojowy, ser kozi, mleko pasteryzowane, serwatka,
kazeina, budyń
- Papierosy, stres , leki,
drożdże
- Pistacja, orzech
arachidowy, orzech nerkowca, ziemne
- Owoce morza, ryby
hodowlane, wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, jaja, mięso z
narządów zwierząt
( mięso – dotyczy
hodowli przemysłowych )
- Jęczmień, kukurydza,
żyto, otręby owsiane
- Suszone owoce,
marynowane owoce
- Alkohol, słodzony sok
owocowy, piwo, herbata, wino, kawa
- Musztarda, ocet, syrop
ryżowy, sos sojowy, glutaminian sodu, dżem, galaretka, drożdże,
słód, kakao
14 ) Zakwaszanie
żołądka/ trawienie białek
- spożywać kiszonki,
ocet jabłkowy własnej produkcji
Przygotuj
własny sok z kapusty. Pij codziennie pół szklaneczki , 30 min
przed posiłkiem ( śniadanie , obiad ). Przepis 0,5 kg białej
kapusty , ¾ litra wody ze studni/destylowanej, dobrej źródlanej (
opakowanej w szklanką butelkę ). Wszystko zmiksuj , wklej do
słoika, szczelnie przykryj i zostaw na szafce przez 3 dni. Po tym
czasie odcedź.
15 ) Sen
- zasypianie ułatwia
całkowita ciemność w sypialni
- przed snem przyjmij
dobrej jakości magnez
- chodź spać przed 23
- przed snem oraz zaraz po
wstaniu wypić szklankę ciepłej wody
16 )
Nie zapominaj o regularnych ćwiczeniach. Wystarczy 20 min dziennie.
Rozciągaj się. Korzystaj jak najczęściej ze świeżego powietrza.
Oddychaj głęboko. Przytulaj się do drzew.
17 )
Suplementy
Podstawa zdrowia:
- witaminy z grupy B –
energia , neuroprzekaźniki
- antyoksydanty – C, A,
Selen, Cynk , E, Q10, bioflawonoidy – odporność
- Omega 3 + Koenzym q10 –
serce, wątroba, krążenia
- minerały – kości
- wit D3 – układ
nerwowy, odporność
Jeśli jesteś
zainteresowany poradą na temat jakich suplementów używać proszę
o kontakt.
501 012 926
Paweł Widuliński
Etykiety:
Aktualności
Etykiety
- 10 lat UTW (3)
- 5 lat UTW (1)
- Aktualności (271)
- Aktywność fizyczna (11)
- BIULETYNY (9)
- Brydż (3)
- Dyskusyjny klub książki (30)
- Klub Podróżnika (6)
- Nasza Galeria (8)
- Nasze refleksje (2)
- Poranki filmowe (181)
- Przepisy kulinarne (19)
- Sprawy organizacyjne (21)
- Teatr (7)
- Turystyka (70)
- Uśmiechnij się (7)
- Warsztaty twórcze (49)
- Wykład (15)
- Zdjęcia (27)