Bez rezerwcji miejsc, karty dań i napiwków, w lokalu może i bez gwiazdek Michelin'a ale za to pełnym gwiazdek w oczach, zjedliśmy najwspanialszą kolację wigilijną. Wsród przyjaciół, którzy są jak rodzina, wsród gości, którzy są naszymi przyjaciółmi (czyli też j.w.) przełamaliśmy się opłtkiem, a życzeniom, uściskom i przytulankom nie było końca. Jedna tylko rzecz nie wypaliła - śpiewanie kolęd, bo też z pełnymi brzuchami trudno oddychać, a co dopiero śpiewać, Nastepnym razem musimy zmienić kolejność, najpierw kolędy ( przez 60 minut śpiewu można spalić 105 kalorii), a dopiero potem jedzenie - więcej się zmieści! :) Zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!

























Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami.
Ciasto: 0,5 kg mąki, mała śmietana, 1/2 paczki drożdży, 2 żółtka, 1 jajko, sól, szczypta cukru
 Ryby wszelkiej maści.
 Jajka z łososiem i pomidorami
Rolada ze szpinaku, serka i łososia 
1 paczkę szpinaku wymieszać z 3 żółtkami, solą, pieprzem, gałką muszkatułową i 1 ząbkiem czosnku. Ubić pianę z 3 białek i wymieszać delikatnie ze szpinakiem(łyżką). Masę rozłożyć w prostokątnej brytfannie i upiec 15-20 min. 180st. Uchylić piecyk na 5 min, wyjąć i ostudzić.
Nastepnie posmarować białym serkiem naturalnym (2 małe opak.) + sól i sok z cytryny.
Rozłożyć łososia, zwinąć roladę, owinąć folią i włozyć do lodówki na kilka godzin.
Sałatka 
Grejfrut, pomarańcz, ananas,rodzynki, kukurydza i żółty ser. Majonez + przyprawy.


Sałatki: jarzynowa, kartoflana i z ananasem ( + por, kukurydza, jajka na twardo, ser żółty, majonez)
Sałatka 
Cieciorka, soczewica, groszek zielony (tu mrożony, nie gotowany tylko zalany wrzątkiem na chwilę), ogórek surowy, pomidory koktajlowe, ser mocarella, natka pietruszki, dymka i marchewka starta w paski.
Sos; oliwa, miód, musztarda, sok z cytryny, przyprawy.
Smażone filety z pstrąga w sosie śmietanowym, z duszonymi rydzami.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem, obtoczone sezamem.






Smażone pierogi z farszem grzybowym ( ugotowane suszone grzyby, pieczarki i smażona cebula - zmielić). Ciasto jak na pierogi, nie gotować, od razu smażyć.
Zapiekanka z rybą
Zagnieść kruche ciasto jak na tartę, rozwałkowć, wyłożyć dno brytfanny, upiec.
Farsz: 2 filety z karpia posolić, posmarować 1 łyżką miodu, upiec. Jak ostygnie wyjąć ości.
Rybę ułozyć na cieście, zalać sosem śmietanowym: śmietana, majonez, koperek, sok z limonki,roztrzepane jajko i kapary zblendowane z miodem, przyprawy.
po wierzchu posypać ziarnami słonecznika i dyni.
Zapiekać przez 30 min 180 st.

Sałatka warstwowa sushi
Ugotować 1 szkl. ryżu na sypko ( dobrze wypłukany ryż zalać wodą 1,5 cm powyżej ryżu, gotować 15 min. odstawić pod przykrywką żeby doszedł. Wystudzić, wymieszać z 3 łyżkami octu jabłkowego, solą i 2 łyżkami cukru lub miodu.
Ogórek surowy pokroić w kostkę.
Avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
sos: majonez, wasabi, sok z cytryny, sól, pieprz.
Układać warstwami: ryż, sos,ogórek,sos, ryba np. wędzony łosoś, sos, ryż, avokado, sos, ryż.
Odstawić do lodówki na kilka godzin np. na noc.


Ciasta tuczą, a my jesteśmy na diecie...ale były pyszne!







Sponsor

Sponsor