Zapraszamy na wykład:
19.04.2016r o godz. 18.00
Marcin Wojtasik
Przemiany
kultury kulinarnej w Warszawie na przestrzeni ostatnich 100 lat
w Domu Kultury ul. Wiejska 12 a ( wejście od ul.
Gościńcowej) w Sali Widowiskowej.
Prześledzimy w jaki sposób
zmiany społeczne, które dokonały się w
Warszawie w ciągu ostatniego stulecia
wywarły wpływ na kulturę
kulinarną. Będzie opisana bogata oferta
gastronomiczna przedwojennej Warszawy i jej związek z wielokulturowym charakterem miasta oraz silnym rozwarstwieniem społecznym.
Marcin Wojtasik -
socjolog wyspecjalizowany w food studies (społeczne i kulturowe aspekty
jedzenia) koordynator studiów podyplomowych Kultura Kulinarna przy Instytucie
Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego. Doktorant i
współpracownik prof. Jacka Kurczewskiego, jednego z najwybitniejszych polskich
uczonych zajmujących się m. in. społeczno-kulturowymi aspektami kuchni. Jego
zainteresowania naukowe to kulinaria, miasto, wielokulturowość i
migracje.
Etykiety:
Aktualności
Blog Archive
- 2020 (37)
- 2019 (126)
- 2018 (110)
- 2017 (90)
-
2016
(89)
- grudnia(7)
- listopada(13)
- października(9)
- września(4)
- sierpnia(1)
- czerwca(8)
- maja(10)
-
kwietnia(11)
- 2 WYKŁADY WE WTOREK 26 KWIETNIA
- Zapraszamy na wykład
- Wykład z historii sztuki - 18 kwietnia
- Poranek filmowy - 19 kwietnia
- Spotkania w Muzeum Chopina
- Zapraszamy na spotkanie poetyckie
- Poranek filmowy - 12 kwietnia
- Dyskusyjny Klub Książki
- WYJEDŹMY NA CHWILĘ Z ŁOMIANEK !
- Zapraszamy na wykład
- Poranek filmowy - 5 kwietnia
- marca(8)
- lutego(8)
- stycznia(10)
- 2015 (98)
- 2014 (92)
- 2013 (107)
- 2012 (36)
Etykiety
- 10 lat UTW (3)
- 5 lat UTW (1)
- Aktualności (271)
- Aktywność fizyczna (11)
- BIULETYNY (9)
- Brydż (3)
- Dyskusyjny klub książki (30)
- Klub Podróżnika (6)
- Nasza Galeria (8)
- Nasze refleksje (2)
- Poranki filmowe (181)
- Przepisy kulinarne (19)
- Sprawy organizacyjne (21)
- Teatr (7)
- Turystyka (70)
- Uśmiechnij się (7)
- Warsztaty twórcze (49)
- Wykład (15)
- Zdjęcia (27)