Zapraszamy na  wykład:

19.04.2016r o godz. 18.00

Marcin Wojtasik

Przemiany kultury kulinarnej w Warszawie na przestrzeni ostatnich 100 lat

w Domu Kultury  ul. Wiejska 12 a ( wejście od ul. Gościńcowej) w Sali Widowiskowej.

Prześledzimy w jaki sposób zmiany społeczne, które dokonały się  w Warszawie w ciągu ostatniego stulecia  wywarły wpływ na  kulturę kulinarną. Będzie opisana  bogata oferta gastronomiczna przedwojennej Warszawy i jej związek z  wielokulturowym charakterem miasta oraz  silnym rozwarstwieniem społecznym.
Marcin Wojtasik - socjolog wyspecjalizowany w food studies (społeczne i kulturowe aspekty jedzenia) koordynator studiów podyplomowych Kultura Kulinarna przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego. Doktorant i współpracownik prof. Jacka Kurczewskiego, jednego z najwybitniejszych polskich uczonych zajmujących się m. in. społeczno-kulturowymi aspektami kuchni. Jego zainteresowania naukowe to kulinaria, miasto, wielokulturowość i migracje.