Czerwony barszcz, ćwikła, buraczki zasmażane to potrawy dobrze znane od lat. Tymczasem buraki, tak jak dynia, coraz śmielej wkraczają do naszej kuchni i to jako bardzo oryginalne dania. Na początek polecam smaczną jarzynkę - dobry dodatek do pieczonej gęsi (przepis Agnieszki Kręglickiej) oraz sposób wykonania zakwasu buraczanego. Czekam na Wasze ciekawe przepisy.
Buraczki w malinowej glazurze
Upiecz buraki, obierz, pokrój w ósemki. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, dodaj sól, pieprz i dżem malinowy (najlepiej przecierany, bez pestek). Smaż, aż buraczki pokryją się malinową glazurą. Jeśli są za słodkie dodaj trochę octu winnego.
Do buraków pasują też porzeczki i pomarańcze.
Zakwas buraczany
Umyte buraki - 1 kg obrać i pokroić w plastry. Przełożyć do dużego słoja lub kamiennego garnka i zalać 2 litrami przegotowanej letniej wody. Dodać łyżeczkę cukru, skórkę chleba razowego na zakwasie i jeśli ktoś lubi kilka ząbków czosnku. Przykryć ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu 5-6 dni, zbierając tworzącą się na powierzchni warstwę pleśni. Przecedzić przez gazę i przelać do wyparzonych butelek lub słoiczków. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Można pić na surowo lub zakwaszać barszcz.
zamieściła Małgorzata K.
Buraczki w malinowej glazurze
Upiecz buraki, obierz, pokrój w ósemki. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, dodaj sól, pieprz i dżem malinowy (najlepiej przecierany, bez pestek). Smaż, aż buraczki pokryją się malinową glazurą. Jeśli są za słodkie dodaj trochę octu winnego.
Do buraków pasują też porzeczki i pomarańcze.
Zakwas buraczany
Umyte buraki - 1 kg obrać i pokroić w plastry. Przełożyć do dużego słoja lub kamiennego garnka i zalać 2 litrami przegotowanej letniej wody. Dodać łyżeczkę cukru, skórkę chleba razowego na zakwasie i jeśli ktoś lubi kilka ząbków czosnku. Przykryć ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu 5-6 dni, zbierając tworzącą się na powierzchni warstwę pleśni. Przecedzić przez gazę i przelać do wyparzonych butelek lub słoiczków. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Można pić na surowo lub zakwaszać barszcz.
zamieściła Małgorzata K.
Etykiety:
Przepisy kulinarne
Blog Archive
- 2020 (37)
- 2019 (126)
- 2018 (110)
- 2017 (90)
- 2016 (89)
- 2015 (98)
- 2014 (92)
-
2013
(107)
-
grudnia(13)
- Życzenia Noworoczne
- Gimnastyka rusza 3 stycznia
- Jedzmy buraki
- Zyczenia świąteczne
- Spotkanie wigilijne - 18 grudnia
- Zajęcia UTW w Domu Kultury odwołane
- P.S. przedstawienia "Biała Bluzka" w Och-teatrze
- Propozycja dań wigilijnych - Lemon Tree
- Poranek filmowy - 11 grudzień
- Poranki filmowe - Aktualności
- Seminarium - art deco cz. III - 2.12.2013
- Relacja z wieczoru andrzejkowego
- Zapraszamy na wykład
- listopada(20)
- października(16)
- września(1)
- sierpnia(1)
- lipca(1)
- czerwca(6)
- maja(9)
- kwietnia(10)
- marca(9)
- lutego(10)
- stycznia(11)
-
grudnia(13)
- 2012 (36)
Etykiety
- 10 lat UTW (3)
- 5 lat UTW (1)
- Aktualności (271)
- Aktywność fizyczna (11)
- BIULETYNY (9)
- Brydż (3)
- Dyskusyjny klub książki (30)
- Klub Podróżnika (6)
- Nasza Galeria (8)
- Nasze refleksje (2)
- Poranki filmowe (181)
- Przepisy kulinarne (19)
- Sprawy organizacyjne (21)
- Teatr (7)
- Turystyka (70)
- Uśmiechnij się (7)
- Warsztaty twórcze (49)
- Wykład (15)
- Zdjęcia (27)