W czasie Świąt każda z nas lubi podać swoim gościom coś wyjątkowego. Oto kilka oryginalnych i co ważne sprawdzonych przepisów od naszych koleżanek.
Halinka proponuje niekonwencjonalne sposoby na dania mięsne:
I - piersi kurcząt obsypać ulubionymi przyprawami, posmarować majonezem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i po wierzchu pokruszyć płatki kukurydziane. Upiec do miękkości.
II - schab karkowy pokroić w plastry o grubości 1 cm, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko na zakładkę i następnie posypać zupą w proszku francuską cebulową Knorr i zalać śmietaną 30%. Upiec ok 40 min.
Palce lizać!
Jagoda poleca dietetyczne danie rybne, np z łososia:
-do garnka wlać trochę wody, włożyć suszone gałązki kopru włoskiego ew. świeży koperek, pół marchewki, pół cebuli, listki bobkowe, ziarnka pieprzu i ziela ang., 1 łyżeczkę octu lub białego wina, sól i cukier do smaku. Całość gotować 7 min i na ten aromatyczny wywar włożyć filety łososia, przykryć i odstawić z fajerki. Po 7 minutach danie gotowe, można serwować.
Krysia radzi jak podać ugotowaną pręgę wołową:
- wystarczy pokrojone na porcje ciepłe mięso polać sosem z 2 łyżek chrzanu wymieszanego z gęstym jogurtem np greckim i 1 łyżeczką cukru też wcześniej podgrzanym. Rozkosz dla podniebienia.
Tereska, nasz skarbnik, do wczoraj miała sekretny przepis na dobre ciasto do pierogów, które to robi z mistrzowską wręcz sprawnością. Teraz i my znamy ten sekret: na 1 kg mąki wbić 1 jajko i wyrabiać dolewając gorącą wodę. To wszystko, trzeba jeszcze tylko posiąść tą sprawność, z tym już trochę gorzej!
Czekamy na dalsze Wasze przepisy oraz na wrażenia smakowe z już zaprezentowanych.
Halinka proponuje niekonwencjonalne sposoby na dania mięsne:
I - piersi kurcząt obsypać ulubionymi przyprawami, posmarować majonezem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i po wierzchu pokruszyć płatki kukurydziane. Upiec do miękkości.
II - schab karkowy pokroić w plastry o grubości 1 cm, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko na zakładkę i następnie posypać zupą w proszku francuską cebulową Knorr i zalać śmietaną 30%. Upiec ok 40 min.
Palce lizać!
Jagoda poleca dietetyczne danie rybne, np z łososia:
-do garnka wlać trochę wody, włożyć suszone gałązki kopru włoskiego ew. świeży koperek, pół marchewki, pół cebuli, listki bobkowe, ziarnka pieprzu i ziela ang., 1 łyżeczkę octu lub białego wina, sól i cukier do smaku. Całość gotować 7 min i na ten aromatyczny wywar włożyć filety łososia, przykryć i odstawić z fajerki. Po 7 minutach danie gotowe, można serwować.
Krysia radzi jak podać ugotowaną pręgę wołową:
- wystarczy pokrojone na porcje ciepłe mięso polać sosem z 2 łyżek chrzanu wymieszanego z gęstym jogurtem np greckim i 1 łyżeczką cukru też wcześniej podgrzanym. Rozkosz dla podniebienia.
Tereska, nasz skarbnik, do wczoraj miała sekretny przepis na dobre ciasto do pierogów, które to robi z mistrzowską wręcz sprawnością. Teraz i my znamy ten sekret: na 1 kg mąki wbić 1 jajko i wyrabiać dolewając gorącą wodę. To wszystko, trzeba jeszcze tylko posiąść tą sprawność, z tym już trochę gorzej!
Czekamy na dalsze Wasze przepisy oraz na wrażenia smakowe z już zaprezentowanych.
Etykiety:
Przepisy kulinarne
Blog Archive
- 2020 (37)
- 2019 (126)
- 2018 (110)
- 2017 (90)
- 2016 (89)
- 2015 (98)
- 2014 (92)
-
2013
(107)
- grudnia(13)
- listopada(20)
- października(16)
- września(1)
- sierpnia(1)
- lipca(1)
- czerwca(6)
- maja(9)
- kwietnia(10)
- marca(9)
- lutego(10)
-
stycznia(11)
- Poranek filmowy - 5 luty
- Aqua-aerobik - ogłoszenie!
- Poranek filmowy 29.01.
- Wykład z historii sztuki
- Propozycje wczasów i wycieczek
- Zapraszamy na wykład
- Poranak filmowy - 15 styczeń
- Skład Zarządu Uniwersytetu III Wieku w Łomiankach
- Przepisy - co dobrego jadłyśmy na Święta.
- Zapraszamy na wkład
- Poranek filmowy - 8 styczeń
- 2012 (36)
Etykiety
- 10 lat UTW (3)
- 5 lat UTW (1)
- Aktualności (271)
- Aktywność fizyczna (11)
- BIULETYNY (9)
- Brydż (3)
- Dyskusyjny klub książki (30)
- Klub Podróżnika (6)
- Nasza Galeria (8)
- Nasze refleksje (2)
- Poranki filmowe (181)
- Przepisy kulinarne (19)
- Sprawy organizacyjne (21)
- Teatr (7)
- Turystyka (70)
- Uśmiechnij się (7)
- Warsztaty twórcze (49)
- Wykład (15)
- Zdjęcia (27)