W czasie Świąt każda z nas lubi podać swoim gościom coś wyjątkowego. Oto kilka oryginalnych i co ważne sprawdzonych przepisów od naszych koleżanek.



Halinka proponuje niekonwencjonalne sposoby na dania mięsne:
I - piersi kurcząt obsypać ulubionymi przyprawami, posmarować majonezem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i po wierzchu pokruszyć płatki kukurydziane. Upiec do miękkości.
II - schab karkowy pokroić w plastry o grubości 1 cm, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko na zakładkę i następnie posypać zupą w proszku francuską cebulową Knorr i zalać śmietaną 30%. Upiec ok 40 min.
Palce lizać!

Jagoda poleca dietetyczne danie rybne, np z łososia:
-do garnka wlać trochę wody, włożyć suszone gałązki kopru włoskiego ew. świeży koperek, pół marchewki, pół cebuli, listki bobkowe, ziarnka pieprzu i ziela ang., 1 łyżeczkę octu lub białego wina, sól i cukier do smaku. Całość gotować 7 min i na ten aromatyczny wywar włożyć filety łososia, przykryć i odstawić z fajerki. Po 7 minutach danie gotowe, można serwować.

Krysia radzi jak podać ugotowaną pręgę wołową:
- wystarczy pokrojone na porcje ciepłe mięso  polać sosem z 2 łyżek chrzanu wymieszanego z gęstym jogurtem np greckim i 1 łyżeczką cukru też wcześniej podgrzanym. Rozkosz dla podniebienia.

Tereska, nasz skarbnik, do wczoraj miała sekretny przepis na dobre ciasto do pierogów, które to robi z mistrzowską wręcz sprawnością. Teraz i my znamy ten sekret: na 1 kg mąki wbić 1 jajko i wyrabiać dolewając gorącą wodę. To wszystko, trzeba jeszcze tylko posiąść tą sprawność, z tym już trochę gorzej!

Czekamy na dalsze Wasze przepisy oraz na wrażenia smakowe z już zaprezentowanych.