Polecam wszystkim dwie smakowite surówki ( wiem ,bo jadłam ) według przepisu naszej koleżanki Danusi.
Surówka z marchwi
Surówka z marchwi
-------------------------------
Jajka ugotować na twardo.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych otworach,
czosnek 1-2 ząbki pokrojone drobno,
sól,miód lub cukier,sok z cytryny,oliwa z oliwek.
WYMIESZAĆ
Na koniec dodać jajka pokrojone w gruba kostkę i delikatnie
wymieszać.
Sałatka z czerwonej kapusty
-------------------------------------------
-główka czerwonej kapusty
-15g suszonych śliwek bez pestek pokroić w paski
-10g suszonych moreli,pokroić w paski
-200g rodzynków
-5 łyżek octu winnego lub balsamicznego
-15g włoskich orzechów ,posiekać i smażyć 2 minuty na patelni bez
tłuszczu
-2 łyżki oliwy z oliwek
-łyżeczka miodu,sól,pieprz
Kapustę poszatkować, oprószyć solą,skropić 2 łyżkami
octu,wymieszać.Odstawić na 30 minut - odcisnąć
Suszone owoce włożyć do oddzielnych miseczek.do każdej wlać po
łyżce octu i 1/3 szklanki wrzątku i odstawić na 15 minut,osaczyć.
Oliwę wymieszać z miodem,dodać pieprz.
Suszone owoce dodać do kapusty,polać sosem i dokładnie wymieszać.Na
koniec posypać orzechami.
zamieściła Małgosia K.
Etykiety:
Przepisy kulinarne
Etykiety
- 10 lat UTW (3)
- 5 lat UTW (1)
- Aktualności (271)
- Aktywność fizyczna (11)
- BIULETYNY (9)
- Brydż (3)
- Dyskusyjny klub książki (30)
- Klub Podróżnika (6)
- Nasza Galeria (8)
- Nasze refleksje (2)
- Poranki filmowe (181)
- Przepisy kulinarne (19)
- Sprawy organizacyjne (21)
- Teatr (7)
- Turystyka (70)
- Uśmiechnij się (7)
- Warsztaty twórcze (49)
- Wykład (15)
- Zdjęcia (27)