Syrop ten zwany też miodkiem z mleczy jest dobrym środkiem na przeziębienia i bóle gardła i dobrze go mieć w domowej spiżarce. Ważne jest, aby kwiaty mniszka zbierać w odpowiednich miejscach. Musimy mieć pewność że nie są one zanieczyszczone przez kurz i spaliny gdyż nie wolno ich płukać!
 
 
                                                                                                                                                                           
Przepis
około 500 kwiatów mniszka (bez łodyżek ) rozłożyć na białym papierze aby wyszły z nich robaczki, po czym zalać 1 litrem zimnej wody, zagotować i pozostawić na całą noc.
Rano przecedzić przez płótno, lekko wygniatając.
Dodać ok. 2 kg cukru i sok z 2 cytryn. Gotować bez przykrycia, by uzyskać konsystencję syropu, który nie może być ani zbyt gęsty (bo może skrystalizować się), ani zbyt rzadki (bo może sfermentować) ok 1,5 godz.Gorący syrop przelewamy do słoiczków i gotowe.
Syrop z mniszka - o pięknym bursztynowym kolorze i lekko kwaskowatym smaku - można tak jak miód spożywać z chlebem, stosować do wypieku pierników i do sporządzania napojów gorących i  orzeźwiających.