Co prawda sezon na grzybobranie ma się ku końcowi ale może uda się Wam zebrać trochę świeżych grzybów, najlepiej borowików,  mogą też być podgrzybki lub ewentualnie już ususzone. Kto nie ma znajomego wędkarza będzie musiał udać się po szczupaczka do sklepu, ostatnio patroszone kosztowały ok. 25 zł. Przepis na knedelki poleca Danusia Dzięgiel więc do dzieła!
 (kliknij na  " czytaj więcej" )



Składniki:
-600 gr fileta ze szczupaka
-150 gr borowików ( 75 gr suszonych i następnie namoczonych )
-2 jajka
-150 ml śmietanki kremówki
-4 łyżki siekanego koperku
-1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
-1 posiekany  ząbek czosnku
-400 gr pora ( tylko białe części )
-3 łyżki masła
-sól, pieprz, gałka muszkatółowa
 

Borowiki pokrój w drobną kostkę i  obsmaż na 1 łyżce masła z czosnkiem i cebulą.
Mięso szczupaka zmiel w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach.
Dodaj przyprawy i mieszaj dodając stopniowo jajka i śmietankę a następnie wybij ręką jak ciasto drożdżowe aż masa stanie się kleista.
Następnie dodaj borowiki, koperek i wymieszaj.
Dwiema łyżkami formuj knedelki i gotuj w osolonej, lekko gotującej się wodzie.
Pory pokrojone w drobne paski uduś na maśle, podlej wodą spod gotujących się knedlików, przypraw do smaku.
Knedliki wyłóż na gotową potrawkę i podaj.



Sponsor

Sponsor