Swojego czasu mama Beaty Bendy piekła dla nas pyszne ciasto cytrynowe. Natknęłam się dziś na przepis na to ciasto.

2szklanki cukru
1szklanka wody
kostka masła
powyższe produkty należy zagotowac i wystudzic

3 szklanki mąki Szymanowskiej - przesiac do oddzielnego naczynia
4 jajka - oddzieli żółtka od białek
1 duża cytryna
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
Mąkę połączyc z proszkiem i cukrem waniliowym, wsypac do wystudzonego syropu i dokładnie wymieszac drewnianą łyżką. Rozbełtane żółtka połączyc z masą. Z cytryny otrzec skórkę i wycisnąc sok -połączyc z ciastem.Białka ubic, połączyc z masą.
Piec w temp. 180 st. C około 60 min.
Lukier: 30 dkg cukru pudru, 3 łyżeczki kwaśnej , gęstej śmietany.
Sok z cytryny wlewac do lukru małymi porcjami do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Cały lukier dokładnie utrzec i posmarowac nim gorące ciasto.

Blog Archive

Sponsor

Sponsor