Naleśniki :
Składniki
2 kg dyni w dużych kawałkach ze skórąCiasto :
1 kg obranej dyni
5 jaj
3/4 szkl cukru pudru
aromat migdałowy
Dynię upiec, osączyć z soku, rozdrobnić malakserem. Połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, dodać ubitą pianę z białek i aromat. Wyłożyć masę do tortownicy. Piec przez 30 min w temp 190 stopni a następnie zmniejszyć temp do 170 stopni i piec ok 30 min.
Sałatka :
Dynia pokrojona w kawałki o grubości 1 cm
mix sałat
rodzynki
ser pleśniowy np. jeden Lazur
sól, curry
sos: ocet z białego wina, oliwa z oliwek, miód
Dynię oprószyć solą i curry i obsmażyć na patelni z bu stron, aż się lekko przyrumieni. Sałatę i rodzynki wymieszać z 2/3 ilości sosu i wyłożyć na talerz, na to dynię i pokruszony ser. Na wierzch resztę sosu.
Placki ;
1,5 kg dyni
8 łyżek mąki
30 dkg żółtego sera
4 jajka
pęczek koperku
sól, pieprz, pestki dyni
Dynię zetrzeć na tarce , posolić i odstawić na 1,5 godz. Następnie odcisnąć z nadmiaru wydzielonego soku i dodać pozostałe składniki. Smażyć zgrabne placuszki.
Dżem :
2 kg dyni
sok z 3 pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
2 opakowania Żelfixu
cukier
Wykonać wg przepisu na Żelfixie
Ciasto :
3 szkl mąki
3/4 szkl oleju
3 jajka
2 szkl startej dyni
1 szkl cukru
bakalie, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki proszku do piecz.,2 płaskie łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka sody
Jajka ubić z cukrem do białości i ciągle ubijając stopniowo wlać olej.Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, proszkiem do piecz. i sodą, dodać do masy jajecznej. Następnie dodać dynię i bakalie i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto piec 1 godz w temp 180 stopni.
Po wyjęciu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem ale najsmaczniejsze jest posmarowane dżemem j.w.
Dynia pieczona z ziołami
Kluski :
1,5 kg dyni
30 dkg mąki pszennej
1 jajko, sól
Dynię obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, osączyć, przetrzeć przez sito i ostudzić. Do masy dodać jajko, szczyptę soli i mąkę (po łyżce ). Wyrabiać 5 min drewnianą łyżką, następnie odstawić na 15 min. Kłaść łyżką kluski na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia.
Zupa :
1 kg dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 szkl bulionu
sól, pieprz biały, papryka, imbir, curry, kurkuma
płatki migdałowe, pestki dyni
Cebulę z czosnkiem podsmażyć, dodać dynię i dusić ok 20-30 min. Wszystko zmiksować, wlać bulionu w zależności od uzyskanej konsystencji, przyprawić do smaku. Gotową zupę udekorować opieczonymi pestkami i płatkami migdałowymi.
przepisy zebrała i zamieściła Małgosia K.
Etykiety:
Przepisy kulinarne
Blog Archive
- 2020 (37)
- 2019 (126)
- 2018 (110)
- 2017 (90)
- 2016 (89)
- 2015 (98)
- 2014 (92)
-
2013
(107)
- grudnia(13)
-
listopada(20)
- Poranek filmowy - 3 grudzień
- Andrzejki w Lemon Tree
- Wykład 27.11.2013
- Ciasto cytrynowe
- Poranek filmowy - 26 listopad
- <!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 ...
- Karmniki dla ptaków
- Wycieczka do Poznania - zdjęcia
- Poranek filmowy - 19 listopad
- Spotkanie z autorem
- Warsztaty treningu pamięci.
- Refleksje po dniu Wszystkich Świętych
- Poranek filmowy - 12 listopad
- Wykład 13.11.2013
- Budujemy karmniki
- I Wieczorek kulinarny dyniowy za nami
- Teatr - Udręka życia
- Art deco
- Zapraszamy na wykład
- Poranek filmowy - 5 listopad
- października(16)
- września(1)
- sierpnia(1)
- lipca(1)
- czerwca(6)
- maja(9)
- kwietnia(10)
- marca(9)
- lutego(10)
- stycznia(11)
- 2012 (36)
Etykiety
- 10 lat UTW (3)
- 5 lat UTW (1)
- Aktualności (271)
- Aktywność fizyczna (11)
- BIULETYNY (9)
- Brydż (3)
- Dyskusyjny klub książki (30)
- Klub Podróżnika (6)
- Nasza Galeria (8)
- Nasze refleksje (2)
- Poranki filmowe (181)
- Przepisy kulinarne (19)
- Sprawy organizacyjne (21)
- Teatr (7)
- Turystyka (70)
- Uśmiechnij się (7)
- Warsztaty twórcze (49)
- Wykład (15)
- Zdjęcia (27)