I Wieczorek czyli pierwszy - miejmy nadzieję - z całego cyklu poświęconego zastosowaniu dyni w naszej kuchni. Jak mogłyśmy się przekonać podczas degustacji dyniowych dań wykonanych przez nasze koleżanki, można ją przyrządzić na wiele sposobów; na słodko , na ostro, jako danie główne i deser.  Zamieszczamy wszystkie przepisy.



















Naleśniki :

Składniki
2 kg dyni w dużych kawałkach ze skórą
sól
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
2 posiekane cebule
ok.50 dag bułki tartej
3 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
jajko rozmącone z łyżką mleka
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
10 dkg startego parmezanu
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, oprószamy dynię sola i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przykrywamy folią i pieczemy aż będzie miękka.
W tym czasie na mieszance masła i oleju smażymy cebulę na szklisto, bez rumienienia.
Upieczona dynię obieramy ze skóry i miksujemy z cebulą i tłuszczem ze smażenia, a następnie dokładnie mieszamy z resztą składników i dobrze przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i gałką.
Farsz nakładamy do naleśników, zwijamy i obsmażamy na złoto na maśle.
Naleśniki podajemy polane masłem i posypane startym parmezanem.
Dla smakoszy można posypać pokruszonymi ciasteczkami migdałowymi (włoskie amaretti).

 Ciasto :
1 kg obranej dyni
5 jaj
3/4 szkl cukru pudru
aromat migdałowy
Dynię upiec, osączyć z soku, rozdrobnić malakserem. Połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, dodać ubitą pianę z białek i aromat. Wyłożyć masę do tortownicy. Piec przez 30 min w temp 190 stopni a następnie zmniejszyć temp do 170 stopni i piec ok 30 min.

Sałatka :
Dynia pokrojona w kawałki o grubości 1 cm
mix sałat
rodzynki
ser pleśniowy np. jeden Lazur
sól, curry
sos: ocet z białego wina, oliwa z oliwek, miód

Dynię oprószyć solą i curry i obsmażyć na patelni z bu stron, aż się lekko przyrumieni. Sałatę i rodzynki wymieszać z 2/3 ilości sosu i wyłożyć na talerz, na to dynię i pokruszony ser. Na wierzch resztę sosu.

 Placki  ;
1,5 kg dyni
8 łyżek mąki
30 dkg żółtego sera
4 jajka
pęczek koperku
sól, pieprz, pestki dyni
Dynię zetrzeć na tarce , posolić i odstawić na 1,5 godz. Następnie odcisnąć z nadmiaru wydzielonego soku i dodać pozostałe składniki. Smażyć zgrabne placuszki.

Dżem :
2 kg dyni
sok z 3 pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
2 opakowania Żelfixu
cukier
Wykonać wg przepisu na Żelfixie


 Ciasto :
3 szkl mąki
3/4 szkl oleju
3 jajka
2 szkl startej dyni
1 szkl cukru
bakalie, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki proszku do piecz.,2 płaskie łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka sody

Jajka ubić z cukrem do białości i ciągle ubijając stopniowo wlać olej.Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, proszkiem do piecz. i sodą, dodać do masy jajecznej. Następnie dodać dynię i bakalie i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto piec 1 godz w temp 180 stopni.
Po wyjęciu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem ale najsmaczniejsze jest posmarowane dżemem j.w.


Dynia pieczona z ziołami
Kluski :
1,5 kg dyni
30 dkg mąki pszennej
1 jajko, sól

Dynię obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, osączyć, przetrzeć przez sito i ostudzić. Do masy dodać jajko, szczyptę soli i mąkę (po łyżce ). Wyrabiać 5 min drewnianą łyżką, następnie odstawić na 15 min. Kłaść łyżką kluski na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia.

Zupa :
1 kg dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 szkl bulionu
sól, pieprz biały, papryka, imbir, curry, kurkuma
płatki migdałowe, pestki dyni

Cebulę z czosnkiem podsmażyć, dodać dynię i dusić ok 20-30 min. Wszystko zmiksować, wlać bulionu w zależności od uzyskanej konsystencji, przyprawić do smaku. Gotową zupę udekorować opieczonymi pestkami i płatkami migdałowymi.


                               przepisy zebrała i zamieściła Małgosia K.

Blog Archive

Sponsor

Sponsor